Een lakenzak is een product dat lang niet iedereen kent. En dat is eigenlijk heel erg jammer. Een lakenzak kan namelijk een aanwinst zijn voor elke slaapzak. De lakenzakken hebben eigenlijk 3 functies. Warmte toevoegen, minder was en ze kunnen zelfs dienen als slaapzak. In deze blog kun je lezen waarom je een lakenzak zou moeten overwegen.


De toegevoegde waarde van een lakenzak

Je kunt een lakenzak zien als een soort comfortabele variant van een dekbedovertrek. Een lakenzak stop je in de slaapzak. Wanneer je nu in de slaapzak gaat liggen, lig je dus eigenlijk in de lakenzak met daar omheen een slaapzak. Maar wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde van zo'n lakenzak?


1. Warmte toevoegen

Een lakenzak voegt warmte toe. Elke lakenzak voegt warmte toe aan de slaapzak. De hoeveelheid is afhankelijk van het materiaal. Dat kan variëren van 2 á 3°C tot ongeveer 7°C (lakenzak van Merino wol). Wanneer je het tijdens je overnachting net te koud hebt, kun je de lakenzak dus in de slaapzak doen. Die paar graden kan toch net het verschil maken tussen echt lekker slapen, en wakker worden zonder echte nachtrust.


2. Minder was

Ook kan de lakenzak je veel was schelen. Dat is een voordeel dat vooral na je reis erg prettig is. Als je je hele slaapzak in de wasmachine moet doen, dan gaat er nogal wat volume in de wasmachine. Dankzij de lakenzak hoef je niet de hele slaapzak in de wasmachine te doen. Tijdens je overnachting lig je namelijk in je lakenzak. Je slaapzak wordt dan ook niet vuil. Bijkomend voordeel is dat de lakenzak ook sneller droogt. Dat is dus ook weer mooi meegenomen.


3. Lakenzak als slaapzak

Denk eens even terug aan je laatste zomervakantie. Je ligt in je slaapzak, maar het is eigenlijk te warm. Vervolgens ga je buiten je slaapzak liggen. Maar zonder deken of slaapzak over je heen; dat ligt ook niet echt prettig. Daarbij is dat ook weer net wat te fris. Dan is een lakenzak ook een ideale uitkomst. Je kunt dan de slaapzak aan de kant leggen en in de lakenzak gaan liggen. De lakenzak geeft je wel bedekking en een klein beetje warmte, maar is niet zo warm als de slaapzak. Geen zweterig gevoel, ook niet net te fris, en dus wél een goede nachtrust!


Het materiaal van de lakenzak

Lakenzakken zijn er in veel verschillende materialen. Welk materiaal bij jou past? Dat kun jij zelf het beste invullen. Het ligt aan jouw wensen, maar ook aan de omgeving waar je in overnacht. Het grootste verschil zit in de eigenschappen van elk materiaal. Zo voegt Merino wol de meeste comforttemperatuur toe aan de slaapzak. Egyptisch katoen voelt net wat prettiger dan gewoon katoen, en gaat iets langer mee. De combinatie van Egyptisch katoen met zijde zorgt voor nog meer comfort, maar kost dan ook weer meer. Ons advies is dan ook om de lakenzak echt af te stemmen op jouw wensen. Slaap je het liefst in gewoon katoen? Dan zijn er de katoenen lakenzakken. Heb je behoefte aan iets meer luxe? Dan is er bijvoorbeeld de lakenzak gemaakt van de combinatie Egyptisch katoen en zijde. Die vind je bij de zijden lakenzakken.


Lakenzak kopen?

Ben je ondertussen vastberaden een lakenzak aan te schaffen? Dan kun je op de algemene lakenzakken pagina alle mogelijkheden vinden. Mocht je een lakenzak willen kopen, let dan op het model, materiaal en andere wensen zoals het formaat. Maak gebruik van de filters in onze keuzehulp!

>> Alle Lakenzakken