Wanneer je voldaan terug komt van vakantie is het tijd om al je spullen op te ruimen. Heb je de hele vakantie in je slaapzak geslapen? Dan snappen wij heel goed dat je deze graag uit wilt wassen. Maar hoe was je nou eigenlijk je slaapzak uit zonder dat het ten koste gaat van de vorm, de kleur en de isolatie? Want je wilt natuurlijk je slaapzak net zo mooi houden als voor het wassen. In deze blog geven we je enkele tips en tricks, zodat jij je slaapzak op een goede manier kunt wassen. Op deze manier kan je blijven genieten van een lekker warme slaapzak.


Kan je een slaapzak uitwassen?

Over het algemeen kunnen slaapzakken in de wasmachine, maar controleer dit altijd nog even voor de zekerheid op het label met wasvoorschriften in je slaapzak. Wanneer je op het label kijkt controleer je ook meteen van welk materiaal je slaapzak is gemaakt. Zit er geen label meer in je slaapzak? Dan is onze aanbeveling om je slaapzak op 30 graden te wassen. In principe hebben alle slaapzakken te maken met dezelfde wasvoorschriften, alleen zijn slaapzakken met een donsvulling hier de enige uitzondering op. Hoe je een donzen slaapzak wast, lees je hieronder.


Slaapzak wassen

Wanneer je een slaapzak wilt gaan wassen is het belangrijk dat je dit altijd doet met een vloeibaar wasmiddel. Waspoeder kan er namelijk voor zorgen dat de vulling in de slaapzak gaat klonteren en dat wil je natuurlijk voorkomen. Op onze site biedden wij speciale wasmiddel voor slaapzakken. Het wasmiddel is geschikt voor zowel natuurlijke als synthestische stoffen. Het wasmiddel is huidvriendelijk, reukloos en biologisch afbreekbaar. Let er op dat dit wasmiddel niet geschikt is voor donzen slaapzakken. Hoe groot de verleiding ook is, het is toch echt verstandiger om de wasverzachter te laten staan. Door wasverzachter wordt de vulling van de slaapzak aangetast, met het gevolg dat de isolerende eigenschappen afnemen. Was je slaapzak altijd met de rits open op 30 graden. Zo voorkom je dat er wasmiddel in de slaapzak achterblijft en dat er vlekken zullen ontstaan. Op deze manier blijft je slaapzak net zo mooi en fijn als voor het wassen.

Donzen slaapzak wassen

Heb je een slaapzak met donsvulling? Let er dan op dat je bij het wassen een speciaal donswasmiddel gebruikt. Donswasmiddel maakt niet alleen het dons weer schoon, maar hersteld ook het isolerend, ademend en waterafstotend vermogen van het dons. Gebruik je normale wasmiddel bij een donzen slaapzak, dan breekt het natuurlijk vet van het dons af en dat zou nog zonde zijn.


Het drogen van de slaapzak

Het beste is om de slaapzak niet in de droger te doen. Het is vele malen beter om de slaapzak liggend te laten drogen. Wanneer je dit doet, zorg er dan wel voor dat de slaapzak regelmatig opgeschud wordt. Zo voorkom je dat de vulling aan elkaar gaat kleven en dat het isolerend vermogen minder wordt.

De gouden tip, tennisballen!

Wil je toch je slaapzak in de droger doen? Dan hebben wij dé oplossing voor jou, tennisballen! Wanneer je je slaapzak in de droger doet en daar een aantal tennisballen aan toevoegt, dan zorgen deze ervoor dat de vulling wordt opgeklopt. Zo voorkom je dat de vulling van je slaapzak na het drogen helemaal aan elkaar geklonterd is en kun jij nog steeds genieten van een heerlijk warme slaapzak.

Nog even alle tips op een rijtje

  • Gebruik wasmiddel en géén waspoeder
  • Gebruik een speciaal donswasmiddel bij het wassen van een donzen slaapzak
  • Gebruik geen wasverzachter
  • Schudt de slaapzak regelmatig op tijdens het drogen
  • Wanneer je je slaapzak in de droger doet, doe hier dan een aantal tennisballen bij

De uitkomst, een lakenzak

Vind je het net wat te veel moeite om telkens je slaapzak uit te wassen? Dan is een lakenzak echt iets voor jou! Een lakenzak kent nog lang niet iedereen. Wat super zonde is, want een lakenzak brengt een hoop voordelen met zich mee. Lakenzakken kun je zien als een soort dekbedovertrek die je in je slaapzak stopt. Wanneer je nu in je slaapzak gaat liggen, lig je in de lakenzak. Zo hoef je niet telkens je slaapzak uit te wassen, maar kun je heel makkelijk de lakenzak in de wasmachine stoppen, ideaal dus! Daarnaast worden lakenzakken heel veel gebruikt in warme landen, omdat een slaapzak daar vaak te warm is. Lakenzakken zijn er in veel verschillende soorten en van verschillende materialen. Benieuwd naar nog meer voordelen van een lakenzak? Lees dan onze blog over lakenzakken.